Snø

100 kvadrat med våt gammal snø

Taket er flatt og dekker huset tungt. Jeg har tidligere skrevet at vi fikser det meste fra gulv til tak, og da var det himlinga jeg hadde i tankene. For første gang fikk jeg et høyerestående oppdrag, renske hustak for snø, og jeg kan dermed utvide oppgavelisten og erfaringsgrunnlaget for frivilligsentralen. Nå er vi til og med over taket, neste mann vi kan hjelpe er værguden, tror du han er ensom der oppe?

Jeg møtte opp og fikk anvist sted for stige og støtta den opp og klatra med to spader i hånda, ånda damp, mer skulle det bli, den andre klamra seg til stigestrekket. Taket var stort, med fasade rundt, en karm eller hva det heter, en sånn forhøyning som gjør hustoppen til en binge, eller kanskje et basseng? Fyll opp med vann, vent på sola og bad. Bar i hjørnet! Jeg tuller, men værgudene anlegger gjerne, det er bare å kjøre snø og frost slik at nedløp proppes fullstendig, og så varme som steiker.

Oppdragsgiver som også er huseier har ikke denne humor og ville ha snøen vekk, rett og slett skulle taket være. Ikke lett i tettbygd strøk, særlig slik det er på Ekeberg og Nordstrand, her ligger villaene tett. Snø er det ikke plass til, ikke på garasjen, ikke på terrassen, ikke på postkassa og i hvert fall ikke hos naboen. En flekk i hjørnet av haven var passende og mesteparten måtte fraktes dit. Med skuffe og krum rygg og hals, rett og vrang, skuffa jeg og slang og slang, langt, langt. Snøen må omplasseres gang på gang, kaste så langt jeg klarer, gå på en gang til, kaste det videre, samle opp, og så er jeg såpass nær kanten at jeg kan vippe det opp, over kanten, helt mot gjerdet, det smeller i bakken, pang, pang, ja, snøen er så tjukk og tung at det smeller, detter mot bakken som sementsekker.

100 kvadrat, tjue centimeter, vi snakker et par tonn. Taket bærer ikke stort mer. Kommer det snø, regn eller frost? Vi vet ikke det og vil egentlig bare ha fred med værgudene og ønsker han et annet sted, finnes det ikke øde planeter der du kan boltre deg og slenge opp hvite klipper og la dem rase ned, fryse fjell, steike dem til glødende lava og så kan du glise og le og kjøre lysshow som vi kan se på himmelhvelvingen og vi kan applaudere og gi deg honnør, pynte grantre, vifte med flagg, danse barbeint i gatene og nyte årstidene og bare kose oss og le. Det hadde vært noe det. Så kan du snakke med Gud og lære å lage vin av vann og dryppe det ned, vi ville stått med åpne munner, vært stumme og drukket dine åndelige egenskaper og sunget deg sanger som vinden fører til dine ører, vi kunne vært venner, du kunne kommet hit ned.

Jaja, snøen på taket skal ned og så skal jeg videre på andre oppdrag.

Flere nyheter
2024 © Ekeberg - Bekkelaget frivilligsentral